KKIP AEROSPACE TRAINING CENTRE

News Collection

KKIP Aerospace Dalam Proses Wujudkan Pusat Latihan Aeroangkasa Di Sabah

Yakub KKIPAerospace2

KOTA KINABALU: KKIP Aerospace yang berpusat di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP) sedang dalam proses mewujudkan Pusat Latihan Aeroangkasa, yang akan dijayakan dengan kerjasama MASwings Sdn Bhd dan Mega Aerospace Sdn Bhd untuk menyediakan latihan di tempat kerja.

Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP akan dilengkapi dengan hangar, bilik darjah dan bengkel, 120 bilik asrama berhawa dingin dilengkapi dengan set tempat tidur, meja belajar dan almari pakaian, serta bilik cuci bersama dan bilik dobi.

Pusat latihan ini juga berpagar dengan pemeriksaan keselamatan 24 jam.

Pusat Latihan Aeroangkasa Negeri juga mempunyai pesawat udara jenis Autogyro Cavalon 915 dan Hawker Siddeley HS-125-400A.

Autogyro Cavalon adalah pesawat pertama yang beroperasi di Sabah, beroperasi dengan minimum 100 liter bahan bakar RON95 selama enam jam pada kelajuan 17 knot atau 130 kilometer sejam.

Menteri Sains, Teknologi dan Innovasi, Datuk Haji Yakub Khan, dimaklumkan demikian semasa lawatannya ke pusat latihan tersebut di KKIP di sini pada Selasa.

KKIP Aerospace Sdn. Bhd. adalah anak syarikat milik penuh KKIP Sdn. Bhd. untuk pembangunan Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP.

Pusat ini bakal menjadi pusat latihan penyelenggaraan pesawat pertama yang diluluskan di Malaysia yang mempunyai dua kelulusan – yang pertama adalah Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), serta sokongan antarabangsa di bawah Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah (EASA) Bahagian 147 untuk menjalankan Juruteknik Penyelenggaraan Pesawat Kategori A1 latihan.

Lulusan Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP akan dilengkapi dengan kemahiran komprehensif, yang akan dibahagikan kepada dua belas (12) modul.

Antara lain, latihan akan dimulakan dalam bidang avionik, mesin, badan dan karya komposit baik dalam teori dan juga latihan di tempat kerja di hangar pusat membina dan juga hangar kerjasama MRO (Penyelenggaraan, Pembaikan dan Operasi).

Lulusan juruteknik penyelenggaraan Pesawat Kategori A1 akan diberikan penghargaan pelesenan berkembar tersebut untuk bekerja di industri aeroangkasa.

Pelesenan berkembar ini adalah penting kerana para graduan bukan sahaja dapat bekerja di industri aeroangkasa tempatan tetapi juga di peringkat antarabangsa. Juruteknik yang lulus dan dilengkapi dengan dua lesen boleh mendapat gaji sehingga RM5,000 di industri tempatan.

Bagi graduan aeroangkasa yang berpengalaman mencari pekerjaan di Dubai, mereka mendapat gaji permulaan bulanan sebanyak USD8,000 (RM34,088).

KKIP Aerospace merupakan yang pertama di Malaysia yang menawarkan pelesenan berkembar dari CAAM dan EASA Bahagian 66, Juruteknik Penyelenggaraan Pesawat Kategori A1.

Pusat latihannya akan membantu Sabah memanfaatkan nilai tambah tinggi industri aeroangkasa, seterusnya mendorongnya menjadi negeri berpendapatan tinggi.

Melihat unjuran pendapatan dari industri aeroangkasa, pulangan dijangka mencecah RM55.2 bilion pada tahun 2030. Ini adalah peningkatan sebanyak 245 peratus daripada RM16 bilion pendapatan pada tahun 2019.

 

Sumber : Warta Oriental ( https://wartaoriental.com/2021/05/04/kkip-aerospace-dalam-proses-wujudkan-pusat-latihan-aeroangkasa-di-sabah/ )

Copyright © 2020 - KKIP Aerospace Training Centre. All rights reserved.